quall
quall
Procés d'elaboració del formatge
- ca quall, n m
- ca quall animal, n m
- es cuajo, n m
- es cuajo animal, n m
- fr présure, n f
- fr présure animale, n f
- en animal rennet, n
- en rennet, n
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Extracte que s'obté del quart estómac dels remugants lactants, ric en quimosina, l'enzim específic per a digerir la llet.
quall
quall
Procés d'elaboració del formatge
- ca quall, n m
- ca coagulant, n m sin. compl.
- es coagulante, n m
- es cuajo, n m
- fr coagulant, n m
- fr présure, n f
- en coagulant, n
- en rennet, n
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Extracte que provoca la coagulació de la llet.
Note
- El quall pot ser d'origen animal o vegetal.
quall
quall
Procés d'elaboració del formatge
- ca quallada, n f
- ca quall, n m sin. compl.
- es cuajada, n f
- es cuajo, n m
- fr caillebotte, n f
- fr caillot de lait, n m
- it cagliata, n f
- en curd, n
- oc calhada, n f
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Part coagulada de la llet, constituïda per la caseïna, matèries grasses, sals minerals i calci, que se separa de la llet per a elaborar el formatge.
Note
- Les quallades poden ser enzimàtiques, làctiques o mixtes, en funció del formatge que es vulgui obtenir a continuació.
quall animal
quall animal
Procés d'elaboració del formatge
- ca quall, n m
- ca quall animal, n m
- es cuajo, n m
- es cuajo animal, n m
- fr présure, n f
- fr présure animale, n f
- en animal rennet, n
- en rennet, n
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Extracte que s'obté del quart estómac dels remugants lactants, ric en quimosina, l'enzim específic per a digerir la llet.
quall vegetal
quall vegetal
Procés d'elaboració del formatge
- ca quall vegetal, n m
- es cuajo vegetal, n m
- fr présure vegetale, n f
- en vegetable rennet, n
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Quall que s'obté a partir dels enzims que contenen diversos vegetals.
Note
- Els qualls vegetals més utilitzats són l'herbacol, també anomenada herba de formatjar (Cynara cardunculus L.), altres plantes com ara l'escarxofera o la llet de la figuera, i alguns fongs.
quallada
quallada
Altres productes lactis similars
- ca quallada, n f
- es cuajada, n f
- fr caillebotte, n f
- pt coalhada, n f
- en cuajada, n
- eu gaztanbera, n
Altres productes lactis similars
Definition
Postres elaborades pel resultat de coagular la llet amb un quall, animal o vegetal, que no s'escorre ni es manipula i que es consumeix fresc dins el mateix envàs on es coagula.
quallada
quallada
Procés d'elaboració del formatge
- ca quallada, n f
- ca quall, n m sin. compl.
- es cuajada, n f
- es cuajo, n m
- fr caillebotte, n f
- fr caillot de lait, n m
- it cagliata, n f
- en curd, n
- oc calhada, n f
Procés d'elaboració del formatge
Definition
Part coagulada de la llet, constituïda per la caseïna, matèries grasses, sals minerals i calci, que se separa de la llet per a elaborar el formatge.
Note
- Les quallades poden ser enzimàtiques, làctiques o mixtes, en funció del formatge que es vulgui obtenir a continuació.
quallada
quallada
Formatges del món > Formatges dels Països Catalans
- ca recuit, n m
- ca colada, n f sin. compl.
- ca quallada, n f sin. compl.
Formatges del món > Formatges dels Països Catalans
Definition
Formatge fresc, fet amb llet pasteuritzada d'ovella o de cabra quallada amb herbacol, dens, ple, gras al paladar, que es desfà a la boca, amb tocs fumats i recremats.
Note
- 1. Modernament, es fa servir llet de vaca, menys densa i menys grassa que la d'ovella, i quall animal, de manera que el resultat és menys gustós.
- 2. S'elabora recuit des de l'Empordà fins a la Garrotxa i cap a les Guilleries; quallada, al Pallars, i colada, als Ports.
quark
quark
Formatges del món
- ca quark, n m
- es queso quark, n m
- fr quark, n m
- it quark, n m
- en quark, n
- de Glumse, n f
- de Quark, n m
- de Schotten, n m
- de Topfen, n m
Formatges del món
Definition
Formatge fresc fet de llet de vaca descremada o semidescremada, de consistència cremosa i de gust dolç.
Note
- El quark és propi de la cuina germànica, eslava i del nord d'Europa.
Queijo de Azeitão [pt]
Queijo de Azeitão [pt]
Formatges del món
- ca Queijo de Azeitão [pt], n m
- es Queijo de Azeitão, n m
- fr Queijo de Azeitão, n m
- pt Queijo de Azeitão, n m
- en Queijo de Azeitão, n
Formatges del món
Definition
Formatge fet de llet d'ovella, de pasta tova i crosta groguenca i prima, que es presenta en forma de cilindre de 8 cm de diàmetre i un pes d'entre 100 i 250 gr, originari de la regió portuguesa d'Azeitão.