bergkäse [de]
bergkäse [de]
Formatges del món
- ca bergkäse [de], n m
- es bergkäse, n m
- fr bergkäse, n m
- en Bergkäse, n
- de Bergkaese, n m
- de Bergkäse, n m
Formatges del món
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta dura cuita, madurat durant un període de tres a nou mesos, de textura elàstica, gust fort i aroma intensa, originari dels Alps.
Note
- El bergkäse també és conegut en alemany amb la forma Alpkäse o Alpkaese.
blarney [en]
blarney [en]
Formatges del món
- ca blarney [en], n m
- es blarney, n m
- fr blarney, n m
- en Blarney, n
Formatges del món
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta ferma i gust dolç, generalment presentat amb forma arrodonida, originari d'Irlanda.
Note
- La denominació blarney prové del nom del castell de Blarney, al comtat de Cork, al sud d'Irlanda.
brie [fr]
brie [fr]
Formatges del món
- ca brie [fr], n m
- es brie, n m
- fr brie, n m
- en Brie, n
Formatges del món
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta tova i cremosa, amb la crosta florida, gust intens i generalment presentat amb forma de disc, originari de la regió francesa de Brie.
brossat
brossat
Altres productes lactis similars
- ca brossat, n m
- ca brull, n m
- ca brullo, n m
- es requesón, n m
- it ricotta, n f
Altres productes lactis similars
Definition
Producte lacti fresc elaborat amb xerigot, molt proteic, de textura agrumollada i sorrenca, de color blanc os, dolcenc, eixarreït, amb tocs torrats i recremats i molt poc greixós.
Note
- 1. El brossat no és formatge, ja que no s'elabora amb llet sinó amb xerigot. Estrictament, s'elabora amb el xerigot obtingut en l'elaboració del formatge serrat de la Vall d'Aran o del tronxon.
- 2. La denominació catalana brossat és pròpia de la zona del Pirineu; la denominació brull, del sud del Principat i el País Valencià, i la denominació brullo és pròpia de les comarques centrals del País Valencià (la Safor, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida).
brull
brull
Altres productes lactis similars
- ca brossat, n m
- ca brull, n m
- ca brullo, n m
- es requesón, n m
- it ricotta, n f
Altres productes lactis similars
Definition
Producte lacti fresc elaborat amb xerigot, molt proteic, de textura agrumollada i sorrenca, de color blanc os, dolcenc, eixarreït, amb tocs torrats i recremats i molt poc greixós.
Note
- 1. El brossat no és formatge, ja que no s'elabora amb llet sinó amb xerigot. Estrictament, s'elabora amb el xerigot obtingut en l'elaboració del formatge serrat de la Vall d'Aran o del tronxon.
- 2. La denominació catalana brossat és pròpia de la zona del Pirineu; la denominació brull, del sud del Principat i el País Valencià, i la denominació brullo és pròpia de les comarques centrals del País Valencià (la Safor, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida).
brullo
brullo
Altres productes lactis similars
- ca brossat, n m
- ca brull, n m
- ca brullo, n m
- es requesón, n m
- it ricotta, n f
Altres productes lactis similars
Definition
Producte lacti fresc elaborat amb xerigot, molt proteic, de textura agrumollada i sorrenca, de color blanc os, dolcenc, eixarreït, amb tocs torrats i recremats i molt poc greixós.
Note
- 1. El brossat no és formatge, ja que no s'elabora amb llet sinó amb xerigot. Estrictament, s'elabora amb el xerigot obtingut en l'elaboració del formatge serrat de la Vall d'Aran o del tronxon.
- 2. La denominació catalana brossat és pròpia de la zona del Pirineu; la denominació brull, del sud del Principat i el País Valencià, i la denominació brullo és pròpia de les comarques centrals del País Valencià (la Safor, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida).
burgos
burgos
Formatges del món
- ca formatge de Burgos, n m
- ca burgos, n m sin. compl.
- es queso de Burgos, n m
- fr fromage de Burgos, n m
- en Burgos cheese, n
Formatges del món
Definition
Formatge fresc fet amb llet d'ovella, sense crosta, de pasta tendra, fina i homogènia, una mica premsada, de color blanc i gust suau, amb un 40% de matèria grassa.
Note
- El formatge de Burgos és originari de la ciutat espanyola de Burgos.
burrata
burrata
Formatges del món
- ca burrata, n f
- es burrata, n f
- fr burrata, n f
- it burrata, n f
- en burrata, n
Formatges del món
Definition
Formatge de pasta filada, fet amb llet de vaca, de textura cremosa i suau, amb forma de farcell, la capa exterior del qual és mozzarella, originari de la regió italiana de Pulla.
butterkäse [de]
butterkäse [de]
Formatges del món
- ca butterkäse [de], n m
- es butterkäse, n m
- fr butterkäse, n m
- fr fromage beurre, n m
- en butter cheese, n
- en Butterkase, n
- de Butterkaese, n m
- de Butterkäse, n m
Formatges del món
Definition
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada semidura i textura elàstica i compacta, originari d'Alemanya.