whisky-sour [en]
whisky-sour [en]
Begudes > Begudes alcohòliques. Destil·lats. Fermentats
- ca whisky-sour [en], n m
- ca sour de whisky [sour: en], n m sin. compl.
- es whisky sour, n m
- fr cocktail de whisky au citron, n m
- fr whisky sour, n m
- fr whisky-citron, n m
- it whisky sour, n m
- pt uísque sour, n m
- pt whisky sour, n m
- en whiskey sour, n
- en whisky sour, n
Begudes > Begudes alcohòliques. Destil·lats. Fermentats
Definición
Còctel fet amb whisky, suc de llimona, sucre i gel.
Nota
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme whisky-sour (sin. compl. sour de whisky)
Resolució del Consell Supervisor
S'aproven les formes whisky-sour i, com a sinònim complementari, sour de whisky.
Criteris aplicats
Pel que fa a whisky-sour:
·És una denominació d'origen anglès formada a partir de whisky (forma normativa que designa, en aquest cas, el licor amb què s'elabora el còctel) i sour (que designa genèricament els còctels que contenen suc de llimona o llima).
·És la denominació d'ús habitual i, tenint en compte la tendència de l'àmbit a incorporar formes d'altres llengües, sembla difícil de substituir per una denominació catalana descriptiva amb possibilitats d'implantació.
·Seguint la normativa de l'Institut d'Estudis Catalans, es fixa la forma amb guionet entre els formants, atès que es tracta d'un manlleu no adaptat. Aquesta grafia, a més, és coherent amb el fet que a l'hora de fer el plural la tendència és a pluralitzar només el segon formant (els whisky-sours).
·En altres llengües (castellà, francès, italià, portuguès, etc.) també s'utilitza aquesta denominació.
Quant a sour de whisky:
·És una forma descriptiva formada seguint la sintaxi del català, a partir del nucli sour (forma de l'anglès que designa genèricament els còctels que contenen suc de llimona o llima) i el sintagma de whisky, perquè en aquest cas el licor de base del sour és el whisky.
·Malgrat que té molt poc ús, és la denominació lògica en català i permet fer noms anàlegs per a designar altres tipus de sours, elaborats amb altres licors de base (per exemple, el sour de pisco).
[Acta 740, 7 de juliol de 2025]