
Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 9208, del 19 de juliol de 2024) 95 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el primer quadrimestre de 2024.
Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a l’alimentació i la gastronomia, els audiovisuals i la zoologia.
L’apartat d’alimentació i gastronomia està dedicat, íntegrament, a la gastronomia japonesa, cada cop més popular a casa nostra, i conté termes com ara edamame, fideu udon, maki, hossomaki o maki petit, misso, ramen, niguiri, tataki, uramaki o wassabi.
Pel que fa a l’apartat d’audiovisuals, conté bàsicament termes relacionats amb els gèneres televisius o cinematogràfics: distopia, docudrama o drama documental, docuficció, docusèrie, fals documental, ucronia, etc.
El grup de termes de zoologia conté una cinquantena de noms de mamífers que encara no tenien una forma catalana fixada (gòfer d'Attwater, gòfer de Willamette, gòfer sud-oriental, nòctul gegant, nòctul gros, nòctul muntanyenc, etc.). Tots aquests termes estan vinculats al Diccionari dels mamífers del món, que elaboren la Fundació Barcelona Zoo i el TERMCAT amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
També s’han normalitzat termes d’informàtica i TIC (bot, bot de conversa o assistent de veu, assistent virtual, etc.), d’indústria química (reformació, reformació amb vapor, reformació en sec, reformat, etc.) i d’incendis (incendi de toll o incendi de bassal, incendi de vessament).
Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm, i també a l'Optimot. A la Neoloteca s'expliciten, a més, els criteris que ha tingut en compte el Consell Supervisor per aprovar aquests termes.
El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.