Diccionari de la transició energètica - Presentació
© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2025
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Institut Català d'Energia; Govern d'Andorra
La crisi climàtica actual requereix una transformació profunda del model energètic, responsable de gairebé tres quartes parts de les emissions de gasos amb efecte hivernacle. D’acord amb la Llei del canvi climàtic (Llei 16/2017) i el Pacte Nacional per a la Transició Energètica, l’objectiu és assolir la neutralitat de carboni en l’horitzó 2050. Paral·lelament a aquest procés de descarbonització, el canvi de model també es proposa reduir la dependència energètica exterior i potenciar la sobirania energètica. Per tot això, doncs, cal transformar per complet l’àmbit de l’energia, des de la demanda energètica fins a la generació d’energia elèctrica.
En aquest context, el Diccionari de la transició energètica inclou 551 termes que són rellevants en l’àmbit de la transició energètica, agrupats en cinc àrees temàtiques: conceptes generals (energia útil, escenari energètic, model energètic, etc.), amb una subàrea dedicada a unitats de mesura (tona equivalent de petroli, watt hora, watt pic, etc.); fonaments i principis (autoabastament energètic, generació gestionable, seguretat energètica, etc.); fonts d’energia renovables (biocombustible, energia eòlica marina, energia solar termoelèctrica, hidrogen verd, etc.); estratègies (autoconsum, cogeneració, diversificació energètica, rehabilitació energètica, etc.), i tecnologia (biorefineria, bomba de calor, central undimotriu, placa solar, etc.).
Cada entrada del diccionari inclou una o més denominacions catalanes, equivalents en castellà, francès i anglès, una definició, i, sovint, notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme.
El diccionari s’ha elaborat amb el suport de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, de la Generalitat de Catalunya, i el Govern d’Andorra. Concretament, l’assessorament científic ha anat a càrrec de diversos experts de l’Institut Català de l’Energia, i des de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic del Govern d’Andorra també han fet una valoració final de l’obra.
Alguns dels termes inclosos en el diccionari no disposaven fins ara d’una denominació catalana adequada o clarament fixada, i han requerit l’assessorament addicional d’altres experts i un estudi més aprofundit per part del Consell Supervisor, l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, que és qui finalment ha aprovat les denominacions catalanes per a aquests casos complexos. En aquest procés de normalització terminològica s’han aprovat, per exemple, les denominacions matriu energètica i el sinònim complementari cistella energètica (en anglès, energy mix); energia incorporada (embedded energy en anglès); energia aerotèrmica i el sinònim complementari aerotèrmia; energia de les marees i el sinònim complementari energia mareomotriu; electrocombustible (en anglès, e-fuel); conversió d’electricitat en gas (en anglès, power-to-gas), i recol·lecció d’energia (en anglès, energy harvesting).
Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).
Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia
Autoria i edició:
Citació bibliogràfica recomanda:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la transició energètica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop 2025. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/325/>