La tonyina: un gran peix

Imatge al·legòrica

Amb motiu del Dia Mundial de la Tonyina, volem dedicar unes ratlles a aquest gran peix de dors blau fosc, flancs grisencs i ventre argentat, que ofereix una carn molt apreciada i que admet diverses preparacions a la cuina.

Segurament, la manera més habitual i ràpida de preparar una bona tonyina fresca és coure-la a la planxa i afegir-hi una guarnició. A la majoria de rebosts, però, no hi falta mai una llauna de tonyina, per fer-ne una amanida o una truita. I és que aquest peix fa de bon conservar, ja sigui en oli o en escabetx, que és l’adob fet amb vi o vinagre, fulles de llorer i altres ingredients, que s’utilitza per a amanir el peix i altres menges. Així mateix, la tonyina també es pot fumar, que consisteix a exposar una peça de carn o un peix a l'acció del fum per donar-li un sabor especial i prolongar-ne la conservació. Aquests mètodes de conservació ens permeten gaudir, per exemple, d’una amanida de tonyina amb romesco, una torrada amb escalivada i tonyina escabetxada o una amanida amb taronja, ceba i tonyina fumada. Uns plats ben frescos, ideals per als propers mesos de bon temps.

D’altra banda, la tonyina es pot deixar reposar en una marinada, un preparat líquid compost bàsicament d'un àcid, com ara vinagre, vi o suc de llimona, oli, espècies i herbes, on es deixa reposar una vianda, generalment carn o peix, a fi que s'entendreixi i resulti més saborosa. Aquest procediment ens permet elaborar plats tan gustosos com el tàrtar de tonyina amb guacamole, el carpaccio de tonyina amb alls cruixents o el sushi.

Ja ho veieu: la tonyina, a banda de ser un peix gros (pot fer fins a 3 metres i pesar més de 500 quilos) també és un gran peix, versàtil i apte per a tots els paladars.

Trobareu els diversos procediments i plats al Diccionari de procediments culinaris, al diccionari Plats a la carta i al Cercaterm.