xifonada
xifonada
- ca xifonada, n f
- es chiffonade
- es chifonada
- fr chiffonnade
- it chiffonnade
- en chiffonade
- en chiffonnade
- en chifonade
Procediments culinaris
Definición
Preparació culinària feta amb fulles de verdures o hortalisses de fulla gran tallades en tires llargues i estretes, que es consumeix especialment en guarnicions, crua o bé ofegada amb mantega.
Nota
- Són verdures i hortalisses de fulla gran l'enciam, l'agrella i els espinacs, entre d'altres.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes xifonada i tallar a la xifonada:
S'aproven els termes xifonada, adaptació del francès chiffonnade, de chiffonner 'arrugar' (per l'aspecte arrugat de les fulles un cop tallades), i tallar a la xifonada pels motius següents:
·són conceptes àmpliament coneguts en l'àmbit de la cuina i la gastronomia, i designats internacionalment amb la forma francesa, com passa amb molts altres conceptes d'aquest sector;
·el gal·licisme es documenta també en altres llengües (castellà, anglès) i els especialistes confirmen que té ús;
·l'adaptació al català és relativament simple, no provoca estranyesa ni confusió conceptual i segueix el criteri aplicat per a altres mots francesos del mateix àmbit ja incorporats a la llengua (crep, bullabessa, papillota, etc.);
·en altres llengües (castellà, anglès) també s'ha fet l'adaptació del mot francès:
·pel que fa a tallar a la xifonada, és una forma lingüísticament paral·lela a tallar a la juliana (forma ja normativa) o tallar a la brunesa (forma aprovada pel Consell Supervisor);
·totes dues solucions (xifonada i tallar a la xifonada) tenen el vistiplau d'especialistes del sector.
[Acta 553, 29 de novembre de 2012]