Back to top

xifonada - Neoloteca

Presentación
  • ca  xifonada, n f
  • es  chiffonade
  • es  chifonada
  • fr  chiffonnade
  • it  chiffonnade
  • en  chiffonade
  • en  chiffonnade
  • en  chifonade

Procediments culinaris

Definición
Preparació culinària feta amb fulles de verdures o hortalisses de fulla gran tallades en tires llargues i estretes, que es consumeix especialment en guarnicions, crua o bé ofegada amb mantega.

Nota

  • Són verdures i hortalisses de fulla gran l'enciam, l'agrella i els espinacs, entre d'altres.
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes xifonada i tallar a la xifonada:

    S'aproven els termes xifonada, adaptació del francès chiffonnade, de chiffonner 'arrugar' (per l'aspecte arrugat de les fulles un cop tallades), i tallar a la xifonada pels motius següents:

    ·són conceptes àmpliament coneguts en l'àmbit de la cuina i la gastronomia, i designats internacionalment amb la forma francesa, com passa amb molts altres conceptes d'aquest sector;

    ·el gal·licisme es documenta també en altres llengües (castellà, anglès) i els especialistes confirmen que té ús;

    ·l'adaptació al català és relativament simple, no provoca estranyesa ni confusió conceptual i segueix el criteri aplicat per a altres mots francesos del mateix àmbit ja incorporats a la llengua (crep, bullabessa, papillota, etc.);

    ·en altres llengües (castellà, anglès) també s'ha fet l'adaptació del mot francès:

    ·pel que fa a tallar a la xifonada, és una forma lingüísticament paral·lela a tallar a la juliana (forma ja normativa) o tallar a la brunesa (forma aprovada pel Consell Supervisor);

    ·totes dues solucions (xifonada i tallar a la xifonada) tenen el vistiplau d'especialistes del sector.

    [Acta 553, 29 de novembre de 2012]