alumini
alumini
- ca alumini, n m
- es aluminio, n m
- fr aluminium, n m
- en aluminium, n
- en aluminum, n
- sbl Al
Perills alimentaris
Definició
Element químic metàl·lic de color blanc argentat, dúctil i molt mal·leable.
Nota
- 1. Presència en el medi ambient: És el metall més abundant a l'escorça terrestre. Es pot acumular en el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i en els animals.
- 2. Tipus de contaminant: Contaminant químic que es considera poc tòxic.
- 3. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum d'aliments d'origen animal i d'aliments d'origen vegetal que contenen concentracions altes d'alumini, ja sigui de forma natural, per addició d'additius alimentaris que en contenen o per migració de materials en contacte amb els aliments. Així, l'exposició alimentària a l'alumini pot provenir del consum de molts aliments, per exemple, hortalisses de fulla verda, cereals i derivats, marisc, vísceres d'animals i espècies.
- 4. Efectes en la salut humana: És bioacumulable, especialment en els ossos, el cervell, el fetge i els ronyons, però no es considera cancerigen ni genotòxic. Només s'absorbeix una petita part de la quantitat ingerida.