hidrocarburs aromàtics policíclics
hidrocarburs aromàtics policíclics
- ca hidrocarburs aromàtics policíclics, n m pl
- ca HAP, n m pl sigla
- es hidrocarburos aromáticos policíclicos, n m pl
- es HAP, n m pl sigla
- fr hydrocarbures aromatiques polycycliques, n m pl
- fr HAP, n m pl sigla
- en polycyclic aromatic hydrocarbons, n pl
- en polynuclear aromatic hydrocarbons, n pl
- en PAH, n pl sigla
Seguretat alimentària
Definició
Conjunt de compostos orgànics constituïts per dos o més anells de benzè, en el qual dos anells adjacents tenen dos àtoms de carboni en comú.
Nota
- 1. Formació: Es formen durant la combustió incompleta de matèria orgànica (carbó, petroli, gasolina, escombraries, etc.) o d'altres substàncies orgàniques, com el tabac i productes animals i vegetals. També es generen en fenòmens naturals en què hi ha combustió de matèria orgànica, com incendis forestals i erupcions volcàniques.
- 2. Presència en els aliments: Els hidrocarburs aromàtics policíclics presents en els aliments poden provenir de la contaminació ambiental, a partir de la qual es poden acumular en el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els animals i els cultius. També poden provenir de determinats procediments, tant domèstics com industrials, sobre els aliments, com l'assecatge de cereals i les tècniques de cocció a alta temperatura (fumatge, torrada, brasa, planxa, etc.) aplicades a aliments rics en greixos.
- 3. Efectes en la salut humana: Generalment, els hidrocarburs aromàtics policíclics es troben com a mescla de dos o més compostos amb proporcions variables i canviants, per la qual cosa el coneixement dels efectes que té l'exposició a cada hidrocarbur aromàtic policíclic individual en la salut de les persones és molt limitat. Tanmateix, hi ha un grup de dotze hidrocarburs aromàtics policíclics que estan classificats com a probables cancerígens genotòxics.
- 4. Un conjunt rellevant d'hidrocarburs aromàtics policíclics són els naftalens policlorats.