bacil del còlera
bacil del còlera
- ca bacil del còlera, n m
- ca vibrió colèric, n m sin. compl.
- ca vibrió del còlera, n m sin. compl.
- es bacilo del cólera, n m
- es vibrión colérico, n m
- es vibrión del cólera, n m
- fr vibrion cholérique, n m
- en cholera bacillus, n
- en cholera vibrio, n
- nc Vibrio cholerae
Seguretat alimentària
Definició
Bacteri gramnegatiu, anaerobi facultatiu, mòbil, en forma de bacil, del gènere Vibrio, de la família de les vibrionàcies, productor de toxines que poden causar el còlera o, en algun cas, gastroenteritis més lleus.
Nota
- 1. Condicions de reproducció i creixement: Entre 22ºC i 40ºC de temperatura. És un bacteri molt sensible a la temperatura.
- 2. Reservori i localització habitual: El tub digestiu de l'ésser humà i l'aigua, dolça o salada.
- 3. Grup de risc: Qualsevol persona. S'ha observat que les afeccions són més greus en persones immunodeprimides o amb desnutrició.
- 4. Transmissió per via alimentària: Associada, principalment, al consum d'aigua contaminada i, secundàriament, al consum de productes de la pesca obtinguts en aigües costaneres contaminades.