gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice? - Diccionari de criteris terminològics
gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?
gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?
- ca gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?
- es cristales de hielo (gel ganulat), n m pl
- es discos de hielo (gel en galetes), n m pl
- es hielo pastoso (gel greixós), n m
- es nilas (gel en crosta), n m
- fr frasil (gel granulat), n m
- fr glace en crêpes (gel en galetes), n f
- fr glace pâteuse (gel greixós), n f
- fr nilas (gel en crosta), n m
- en frazil ice (gel granulat), n
- en grease ice (gel greixós), n
- en nilas (gel en crosta), n
- en pancake ice (gel en galetes), n
Criteris d'especialitat > Ciències de la Terra
Definició
Les denominacions gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes són les formes que es consideren adequades en català per a referir-se als equivalents anglesos frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice. Totes quatre són formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que designen fases diferents del procés de congelació de l'aigua marina, o d'aigües continentals turbulentes, en climes molt freds.
Les diferències establertes entre el gel granulat i el gel greixós són les següents:
- El gel granulat, o glaç granulat, és la primera etapa de la formació del gel, en què el gel està constituït per un conjunt de petits cristalls que suren transportats pel corrent.
. Els equivalents castellans són los cristales de hielo, el hielo cristalino i el hielo frazil; els francesos, le frasil (amb la variant ortogràfica frazil) i le sorbet , i els anglesos, the frazil i the frazil ice.
- El gel greixós, o glaç greixós, és la segona etapa de la formació del gel, en què el gel constitueix una capa prima i espessa de cristalls agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície de l'aigua i li dona una aparença oliosa.
. Els equivalents castellans són el hielo graso, el hielo grasoso i el hielo pastoso; els francesos, la glace pâteuse, la glace pelliculaire i també le sorbet, i els anglesos, the grease ice i the lard ice.
Finalment, el gel en crosta i el gel en galetes són dues possibles etapes finals de la formació de gel:
- El gel en crosta, o glaç en crosta, és el gel constituït com una capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós; aquesta capa sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
. L'equivalent castellà és el nilas; el francès, le nilas, i l'anglès, the nilas.
- El gel en galetes, o glaç en galetes, és el gel constituït per un conjunt de fragments de forma aproximadament circular d'entre 30 cm i 3 m de diàmetre i de 10 cm de gruix, que es forma en aigües agitades també a partir del gel greixós; aquests fragments tenen les vores aixecades pel xoc constant entre ells mateixos.
. Els equivalents castellans són los discos de hielo, el hielo panqueque i los panqueques de hielo; els francesos, la glace en assiette (o la glace en assiettes), la glace en crêpes i la glace en galettes, i l'anglès, pancake ice.
Les diferències establertes entre el gel granulat i el gel greixós són les següents:
- El gel granulat, o glaç granulat, és la primera etapa de la formació del gel, en què el gel està constituït per un conjunt de petits cristalls que suren transportats pel corrent.
. Els equivalents castellans són los cristales de hielo, el hielo cristalino i el hielo frazil; els francesos, le frasil (amb la variant ortogràfica frazil) i le sorbet , i els anglesos, the frazil i the frazil ice.
- El gel greixós, o glaç greixós, és la segona etapa de la formació del gel, en què el gel constitueix una capa prima i espessa de cristalls agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície de l'aigua i li dona una aparença oliosa.
. Els equivalents castellans són el hielo graso, el hielo grasoso i el hielo pastoso; els francesos, la glace pâteuse, la glace pelliculaire i també le sorbet, i els anglesos, the grease ice i the lard ice.
Finalment, el gel en crosta i el gel en galetes són dues possibles etapes finals de la formació de gel:
- El gel en crosta, o glaç en crosta, és el gel constituït com una capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós; aquesta capa sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
. L'equivalent castellà és el nilas; el francès, le nilas, i l'anglès, the nilas.
- El gel en galetes, o glaç en galetes, és el gel constituït per un conjunt de fragments de forma aproximadament circular d'entre 30 cm i 3 m de diàmetre i de 10 cm de gruix, que es forma en aigües agitades també a partir del gel greixós; aquests fragments tenen les vores aixecades pel xoc constant entre ells mateixos.
. Els equivalents castellans són los discos de hielo, el hielo panqueque i los panqueques de hielo; els francesos, la glace en assiette (o la glace en assiettes), la glace en crêpes i la glace en galettes, i l'anglès, pancake ice.
Nota
- Podeu consultar les fitxes completes de gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, Del pancake ice al gel en galetes: la denominació d'algunes realitats llunyanes, en el web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/del-pancake-ice-al-gel-galetes-la-denominacio-dalgunes-realitats-llunyanes).