Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

fredolic - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  fredolic, n m
  • ca  negret, n m sin. compl.
  • es  negrilla
  • fr  tricholome couleur de terre

Definició
Bolet de barret petit de 8 cm, prim i poc carnós, convex o aplanat, recobert de fibres adnates, un xic viscós, cap al centre gairebé negre. És de color grisenc molt variable segons les condicions climatològiques, de tons cendrosos, negres o marronosos. EI peu, de 5 a 9 cm de gruix, és fibrós i blanc, una mica agrisat i afuat cap a la base. La carn del fredolic és delicada, molt trencadissa, blanquinosa o grisenca, de sabor dolç i agradable, poc accentuat. És el bolet més tardà de tots. Apareix a final d'estiu, durant la tardor i fins ben entrat l'hivern. Força apreciat a totes les nostres localitats, es consumeix en guisats de carn i patates, i també per a les famoses sopes de fredolics, típiques de la nostra cuina pagesa.