Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

escalunya - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  escalunya, n f
  • es  ascalonia
  • es  chalote
  • fr  échalote

Definició
Planta aromàtica originària del pròxim Orient. És una liliàcia com la ceba i l'all, però la seva aroma és més subtil que la de la ceba i menys acre que la de l'all. El bulb, del mateix nom, picat finament, acompanya les amanides i les crudités, les carns rostides o estofades, així com els peixos igualment preparats. També perfuma el vinagre i serveix per a preparar una mantega composta. És desaconsellable conservar-la en el refrigerador, on la seva olor podria comunicar-se als altres aliments. Hi ha una vinagreta d'escalunyes que se serveix amb el marisc de clova quan es menja cru. També hi ha una salsa per a acompanyar peixos escalfats servits freds, per a espàrrecs, porros, etc.