Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

desoxinivalenol - Diccionari de seguretat alimentària

Presentación
  • ca  desoxinivalenol, n m
  • ca  vomitoxina, n f sin. compl.
  • ca  DON, n m sigla
  • es  desoxinivalenol, n m
  • es  vomitoxina, n f
  • es  DON, n m sigla
  • fr  déoxinivalénol, n m
  • fr  vomitoxine, n f
  • fr  DON, n m sigla
  • en  deoxynivalenol, n
  • en  vomitoxin, n
  • en  DON, n sigla
  • for  C15H20O6

Perills alimentaris

Definición
Micotoxina de la família dels tricotecens produïda per determinades espècies de fongs del gènere Fusarium, especialment Fusarium graminearum i Fusarium culmorum.

Nota

  • 1. El desoxinivalenol és el tricotecè més freqüent.
  • 2. El desoxinivalenol està classificat com a tricotecè de classe B.
  • 3. Presència en els aliments: Es pot formar en tots els cereals abans de la collita, especialment en l'ordi, el blat i el blat de moro. Per la seva capacitat de resistència a la temperatura de cocció, el desoxinivalenol també es pot trobar en els aliments derivats elaborats amb cereals contaminats, però a nivells molt més baixos.
  • 4. Efectes en la salut humana: La ingestió de quantitats elevades de desoxinivalenol s'ha associat a efectes gastrointestinals aguts, com el vòmit. L'exposició a llarg termini a través de la dieta provoca una toxicitat crònica que es caracteritza per trastorns nutricionals, pèrdua de gana i anorèxia.
  • 5. La denominació vomitoxina és un nom trivial i no es correspon amb l'estructura química d'aquesta substància.