Back to top
  • ca  sour [en], n m
  • es  sour, n m
  • fr  sour, n m
  • it  sour, n m
  • pt  sour, n m
  • en  sour, n

Begudes > Begudes alcohòliques. Destil·lats. Fermentats

Definición
Còctel fet amb un licor de base, suc de llima o de llimona i un edulcorant, habitualment sucre o xarop.

Nota

  • Hi ha diversos tipus de sour, que reben noms diferents segons el licor amb què s'elaboren. En són exemples el pisco-sour i el whisky-sour.
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme sour

    Resolució del Consell Supervisor

    S'aprova la forma sour.

    Criteris aplicats

    ·El manlleu de l'anglès és l'única denominació que té ús i, tenint en compte la tendència de l'àmbit a incorporar formes d'altres llengües, sembla difícil de substituir per una denominació catalana descriptiva amb possibilitats d'implantació.

    ·Ha donat lloc a formes derivades, com ara copa de sour (una copa de base ampla que s'utilitza habitualment per a servir còctels amb un contingut alt de llimona), i forma part del nom de determinats còctels (pisco-sour, whisky-sour, etc.).

    ·En altres llengües (castellà, francès, italià i portuguès) també s'utilitza únicament el manlleu.

    Formes desestimades

    -àcid i còctel àcid: Tot i que són formes semànticament properes al manlleu de l'anglès, no tenen cap ús i es consideren excessivament genèriques; sembla poc probable que es puguin utilitzar sense la presència del manlleu en el mateix context.

    [Acta 740, 7 de juliol de 2025]