Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

te - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  te, n m
  • es  
  • fr  thé

Definición
Arbust perenne d'origen asiàtic, de fulles coriàcies i dentades, flors blanques o rosades i fruits en càpsula amb tres llavors. Existeixen dues classes principals de te, el de la Xina i el de l'Índia, amb innombrables varietats, segons el lloc on es cultiven. Els millors tes es cultiven cap als 2.000 m d'altitud i es recullen a la primavera. L'arbre de te silvestre pot arribar fins als 10 m d'alçària, però les plantes cultivades es mantenen a 1,20 m de terra. La producció mundial de te en diverses zones i en milers de tones és de 2.600, i l'Índia, amb 750, i la Xina, amb 600, en són els dos principals productors. Per la seva part, Gran Bretanya és el primer importador mundial, amb el 15% de les importacions. A Kenya (Àfrica), el te és una de les principals exportacions del país i una de les seves principals riqueses. Hi ha milers d'hectàrees i moltes fàbriques que industrialitzen el te. En una sola d'aquestes fàbriques hi poden tenir 25.000 persones treballant. El te fou importat pels anglesos a Kenya durant el seu imperi colonial. Les fulles assecades s'utilitzen per a preparar una infusió del mateix nom. En diverses cuines exòtiques, el te intervé com a planta aromàtica de cocció.