salmó
salmó
- ca salmó, n m
- es salmón
- fr saumon
Definición
Peix de la família dels salmònids. El més conegut és l'anomenat salmó europeu. Mesura normalment un metre de llargària, però pot arribar fins als dos metres, i és de cos allargat. Viu a les aigües del nord de l'Atlàntic. En l'època de reproducció, remunta els rius europeus i americans, on fan la posta les femelles i després moren esgotades al mateix riu on han fresat. Els alevins, una vegada desenvolupats, es dirigeixen cap a l'Atlàntic, on passaran un parell d'anys, i posteriorment retornaran al riu on varen néixer per tornar a fresar, repetint el mateix cicle vital. Des del punt de vista gastronòmic, és millor el salmó que remunta els rius a fresar gruixut, inflat i greixinós, que el que es dirigeix al mar. Peix blau. Temporada: març-maig. La forma més generalitzada de cuinar el salmó és en rodanxes rostides a la graella, al forn o a la planxa, acompanyades de salses que li siguin adients, també a la papillota, que evita la pèrdua de sucs, o escalfat sencer sense tripes, acompanyat d'una salsa d'hortalisses o altres. Són nombrosíssimes les receptes per a cuinar aquest peix, únicament superades pel llenguado.