escorpèrnids
escorpèrnids
- ca escorpèrnids, n m pl
Definición
Família de peixos de cap desproporcionat, ple de berrugues i espines verinoses (fins i tot després de mort el peix); els seus grans ulls sobresortits i la pigmentació rogenca o grisenca de la seva pell coberta d'escates circulars, fa dels individus d'aquesta família peixos lletjos i repulsius. Les notables semblances, si més no les imperceptibles diferències, que existeixen entre els peixos d'aquesta família, justifiquen la gran confusió que hi ha a nivell popular entre les diferents varietats. Peix blau. Temporada tot l'any. Aquests peixos ofereixen una carn dura, blanca i fibrosa, amb un intens sabor de mar. És adient per a tota mena de plats mariners: suquets, calderetes, i per a qualsevol tipus de sopa de peix, o simplement per obtenir fumet. Les seves perilloses espines perden tota la toxicitat quan es couen.
Nota
- Per exemple, el rufí, l'escórpora, el cap-roig, la gallineta, la polla o la rascassa.