Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

denominació d'origen Empordà - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
denominació d'origen Empordà denominació d'origen Empordà

  • ca  denominació d'origen Empordà, n f

Definición
L'Empordà vitivinícola s'estén entre els Pirineus, al nord, i una línia que va de Roses a Figueres, al sud. Ocupa, doncs, un rectangle deforme els vèrtexs del qual serien Portbou, la Jonquera, Figueres i Roses. La comarca integra 25 municipis, i la seva situació fa de l'Empordà la zona vitícola més freda de Catalunya. Té una extensió de cultiu de 2.475 hectàrees i una producció de 10 milions de quilos. Els vins blancs representen el 10% de la producció. Els rosats són els més característics de la regió (lleugers, frescs i afruitats). S'han de consumir molt joves. Els negres, anomenats negres novells, afruitats, carnosos, de color porpra i bona acidesa, són fets per beure's joves. Els negres envellits estan fets amb garnatxa en la majoria dels casos. Els dolços i licorosos són molt tradicionals a la comarca. També hi ha vins de taula, moscatells i caves.