Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

nata - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  nata, n f
  • es  nata
  • fr  crème fraîche

Definición
Producte d'un color blanc groguenc, ric en greix, que es forma en la superfície de la llet deixada en repòs o per centrifugació en una desnatadora. La denominació nata es reserva per al producte que contingui un mínim del 30% de matèries grasses. Molt energètica, 300 cal per 100 g, és la primera etapa de la fabricació de la mantega. Fins fa pocs anys, a Catalunya, la nata sols era emprada en pastisseria, com a llaminadura o per al mel i mató (es menjava la nata de la llet amb sucre). Avui, per l'afany morbós d'imitar el que ens ve de fora, els cuiners inventors de nous plats en fan un ús exagerat i embafen els comensals amb tantes "creacions" a base de nata, que acaben sent menjusses inclassificables. D'altra banda, hi ha una salsa anglosaxona fet amb nata agra.