Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

escalivar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  escalivar, v tr
  • es  cocer al rescoldo
  • fr  cuire sur la braise ou sous la cendre

Definición
Coure un menjar al caliu de les brases de carbó o de llenya. És el procediment de cocció més antic que es coneix, el primer utilitzat per l'home per a la cocció dels seus aliments. Són nombrosos els gèneres que s'escaliven, a part dels clàssics que es fan servir per a l'escalivada. Tota mena d'hortalisses i fruites, carns i botifarres en papillota, i fins i tot peixos, etc. Per escalivar de manera típica, el millor és un caliu esmorteït de carbó vegetal, amb unes graelles que mantinguin els gèneres separats de les brases; però la manera més genuïna és colgant-los sota de la cendra; i si no es disposa de foc de carbó, es poden escalivar en qualsevol forn de gas o elèctric o un altre aparell modern.