bacil piociànic
bacil piociànic
- ca bacil piociànic, n m
- es bacilo piociánico, n m
- fr bacille pyocyanique, n m
- en Pseudomonas aeruginosa, n
- nc Pseudomonas aeruginosa
Seguretat alimentària
Definition
Bacteri gramnegatiu, anaerobi facultatiu, mòbil, en forma de bacil, del gènere Pseudomonas, de la família de les pseudomonadàcies, que pot causar gastroenteritis, pneumònia, nefritis, sèpsia i infectar ferides.
Note
- 1. Condicions de reproducció i creixement: Entre 30ºC i 37ºC de temperatura.
- 2. Reservori i localització habitual: L'aigua, el sòl, productes vegetals i superfícies de treball i, ocasionalment, a la pell i les mucoses respiratòries de l'ésser humà i d'animals sans.
- 3. Grup de risc: Infants i persones immunodeprimides.
- 4. Transmissió per via alimentària: És poc freqüent. Associada, principalment, al consum d'aliments contaminats, sobretot verdures crues, aliments congelats, aigua, sucs de fruita i menjar preparat. Pseudomonas aeruginosa és, essencialment, un bacteri que degrada els aliments, però no acostuma a causar toxiinfeccions alimentàries.
- 5. En la denominació bacil piociànic, l'adjectiu piociànic conté els formants grecs pýon, 'pus', i kyanós 'blau'.