Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Herbes de cuina per a aromatitzar i perfumar - Diccionari de criteris terminològics

Presentation
Herbes de cuina per a aromatitzar i perfumar Herbes de cuina per a aromatitzar i perfumar

  • ca  Herbes de cuina per a aromatitzar i perfumar
  • es  finas hierbas (fines herbes), n f pl
  • es  hierbas provenzales (herbes de Provença), n f pl
  • es  ramillete guarnecido (manat d'herbes), n m
  • fr  bouquet garni (manat d'herbes), n m
  • fr  fines herbes (fines herbes), n f pl
  • fr  herbes de Provence (herbes de Provença), n f pl
  • en  aromatic herbs (fines herbes), n pl
  • en  bouquet garni (manat d'herbes), n
  • en  herbes de Provence (herbes de Provença), n pl

Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia

Definition
Les herbes de cuina són les plantes no llenyoses, hortalisses o espècies que s'utilitzen en l'elaboració de plats, amb la intenció d'aromatitzar-los o perfumar-los. Es fan servir soles (en la cuina catalana, són habituals el llorer, la farigola, el romaní, la menta, l'orenga o el fonoll) o en combinacions establertes perquè les diverses herbes interactuïn entre elles.

Algunes de les combinacions d'herbes de cuina més habituals són les següents:

- Les fines herbes, que inclouen, en proporció variable i molt ben picats, julivert, cerfull, estragó i api.
. L'equivalent castellà és las finas hierbas; el francès, les fines herbes, i els anglesos, the aromatic herbs i the fine herbs.

- Un manat d'herbes, que inclou principalment llorer, farigola i julivert, generalment afegit al menjar durant la cocció.
. Els equivalents castellans són un manojito de hierbas i un ramillete guarnecido; el francès, un bouquet garni, i l'anglès, a bouquet garni.

- Les herbes del Montseny, que inclouen bàsicament romaní, farigola, orenga i fonoll i poden afegir-hi menta, marduix, rementerola o sajolida.

- Les herbes de l'Albera, que també inclouen bàsicament romaní, farigola, orenga i fonoll i poden afegir-hi marduix, menta, llorer, anís, ginebró o marialluïsa.

- Les herbes de Provença, que inclouen romaní, farigola, orenga, fonoll, marduix i sajolida.
. Els equivalents castellans són las hierbas de la Provenza o las hierbas provenzales; el francès, les herbes de Provence, i l'anglès, the herbes de Provence.

Note

  • 1. Les accions d'aromatitzar i perfumar es distingeixen segons que es tracti només de donar una olor agradable al plat (aromatitzar) o d'impregnar-los fins a fer l'olor dominant en el plat (perfumar).
  • 2. Podeu consultar les fitxes completes de fines herbes, manat d'herbes i herbes de Provença al Cercaterm i també el document de criteri original, Herbes a la cuina, en el web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/herbes-la-cuina).