al·lèrgia alimentària o intolerància alimentària?; toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària o infecció alimentària?; perill alimentari o risc alimentari? - Diccionari de criteris terminològics
al·lèrgia alimentària o intolerància alimentària?; toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària o infecció alimentària?; perill alimentari o risc alimentari?
al·lèrgia alimentària o intolerància alimentària?; toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària o infecció alimentària?; perill alimentari o risc alimentari?
- ca al·lèrgia alimentària o intolerància alimentària?; toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària o infecció alimentària?; perill alimentari o risc alimentari?
- es alergia alimentaria (al·lèrgia alimentària), n f
- es infección alimentaria (infecció alimentària), n f
- es intolerancia alimentaria (intolerància alimentària), n f
- es intoxicación alimentaria (intoxicació alimentària), n f
- es peligro alimentario (perill alimentari), n m
- es riesgo alimentario (risc alimentari), n m
- es toxiinfección alimentaria (toxiinfecció alimentària), n f
- fr allergie alimentaire (al·lèrgia alimentària), n f
- fr danger alimentaire (perill alimentari), n m
- fr infection alimentaire (infecció alimentària), n f
- fr intolérance alimentaire (intolerància alimentària), n f
- fr intoxication alimentaire (intoxicació alimentària), n f
- fr risque alimentaire (risc alimentari), n m
- fr toxi-infection alimentaire (toxiinfecció alimentària), n f
- en food allergy (al·lèrgia alimentària), n
- en food infection (infecció alimentària), n
- en food intolerance (intolerància alimentària), n
- en food poisoning (toxiinfecció alimentària) (intoxicació alimentària), n
- en food risk (seguretat alimentària), n
- en foodborne hazard (perill alimentari), n
Criteris d'especialitat > Ciències de la salut
Definition
Són formes adequades tant al·lèrgia alimentària com intolerància alimentària, tant toxiinfecció alimentària com intoxicació alimentària i infecció alimentària i tant perill alimentari com risc alimentari, encara que tenen un abast diferent i cobreixen significats diferents.
Pel que fa a al·lèrgia alimentària i intolerància alimentària:
- Una al·lèrgia alimentària és una reacció adversa a un aliment o un component d'un aliment amb una resposta nociva i exagerada del sistema immunitari.
. Exemples: al·lèrgia als crustacis, al·lèrgia a les fruites amb closca, al·lèrgia als grans de sèsam
. L'equivalent castellà és una alergia alimentaria; els francesos, une allergie alimentaire o une allergie aux aliments, i l'anglès, a food allergy.
- Una intolerància alimentària és una reacció adversa a un aliment o un component d'un aliment per la incapacitat de l'organisme de digerir-lo, metabolitzar-lo o assimilar-lo d'una manera natural.
. Exemple: intolerància a la lactosa
. Els equivalents castellans són una intolerancia a los alimentos o una intolerancia alimentaria; els francesos, une intolérance alimentaire o une intolérance aux aliments, i l'anglès, a food intolerance.
Pel que fa a toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària i infecció alimentària:
- Una toxiinfecció alimentària, amb la sigla TIA, és qualsevol malaltia transmesa per aliments en què l'agent causant ingerit és un microorganisme patogen, una toxina o una substància química tòxica.
. L'equivalent castellà és una toxiinfección alimentaria (igualment amb la sigla TIA); el francès, une toxi-infection alimentaire (també amb la sigla TIA), i els anglesos, a food poisoning, a food toxi-infection o a toxi-infection.
En canvi, intoxicació alimentària i infecció alimentària són tipus de toxiinfeccions alimentàries:
- Una infecció alimentària és una toxiinfecció alimentària provocada per la ingestió d'un microorganisme patogen, amb capacitat de multiplicar-se dins l'organisme o de produir-hi elements tòxics.
. L'equivalent castellà és una infección alimentaria; els francesos, une infection alimentaire o une infection d'origine alimentaire, i els anglesos, a food infection o a foodborne infection (amb la variant food-borne infection).
- Una intoxicació alimentària és una toxiinfecció alimentària provocada per la ingestió d'una toxina o una substància química tòxica.
. L'equivalent castellà és una intoxicación alimentaria; els francesos, un empoisonnement alimentaire o une intoxication alimentaire, i els anglesos, a food poisoning o a foodborne intoxication (amb la variant food-borne intoxication).
Finalment, pel que fa a perill alimentari i risc alimentari, són formes també relacionades però diferents:
- Un perill alimentari és un agent biològic, físic o químic que pot causar un efecte advers sobre la salut si és present en un aliment.
. Exemples: perills biològics (anisakis, listèria monocitògena, salmonel·la); perills químics (bisfenol A, dioxines, nanoplàstics); perills físics (cos estrany, radiació ionitzant)
. L'equivalent castellà és un peligro alimentario; el francès, un danger alimentaire, i l'anglès, a foodborne hazard (amb la variant food-borne hazard).
- Un risc alimentari és la probabilitat que es produeixi un efecte advers sobre la salut com a conseqüència de l'exposició a un perill alimentari.
. L'equivalent castellà és un riesgo alimentario; el francès, un risque alimentaire, i l'anglès, a food risk.
Pel que fa a al·lèrgia alimentària i intolerància alimentària:
- Una al·lèrgia alimentària és una reacció adversa a un aliment o un component d'un aliment amb una resposta nociva i exagerada del sistema immunitari.
. Exemples: al·lèrgia als crustacis, al·lèrgia a les fruites amb closca, al·lèrgia als grans de sèsam
. L'equivalent castellà és una alergia alimentaria; els francesos, une allergie alimentaire o une allergie aux aliments, i l'anglès, a food allergy.
- Una intolerància alimentària és una reacció adversa a un aliment o un component d'un aliment per la incapacitat de l'organisme de digerir-lo, metabolitzar-lo o assimilar-lo d'una manera natural.
. Exemple: intolerància a la lactosa
. Els equivalents castellans són una intolerancia a los alimentos o una intolerancia alimentaria; els francesos, une intolérance alimentaire o une intolérance aux aliments, i l'anglès, a food intolerance.
Pel que fa a toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària i infecció alimentària:
- Una toxiinfecció alimentària, amb la sigla TIA, és qualsevol malaltia transmesa per aliments en què l'agent causant ingerit és un microorganisme patogen, una toxina o una substància química tòxica.
. L'equivalent castellà és una toxiinfección alimentaria (igualment amb la sigla TIA); el francès, une toxi-infection alimentaire (també amb la sigla TIA), i els anglesos, a food poisoning, a food toxi-infection o a toxi-infection.
En canvi, intoxicació alimentària i infecció alimentària són tipus de toxiinfeccions alimentàries:
- Una infecció alimentària és una toxiinfecció alimentària provocada per la ingestió d'un microorganisme patogen, amb capacitat de multiplicar-se dins l'organisme o de produir-hi elements tòxics.
. L'equivalent castellà és una infección alimentaria; els francesos, une infection alimentaire o une infection d'origine alimentaire, i els anglesos, a food infection o a foodborne infection (amb la variant food-borne infection).
- Una intoxicació alimentària és una toxiinfecció alimentària provocada per la ingestió d'una toxina o una substància química tòxica.
. L'equivalent castellà és una intoxicación alimentaria; els francesos, un empoisonnement alimentaire o une intoxication alimentaire, i els anglesos, a food poisoning o a foodborne intoxication (amb la variant food-borne intoxication).
Finalment, pel que fa a perill alimentari i risc alimentari, són formes també relacionades però diferents:
- Un perill alimentari és un agent biològic, físic o químic que pot causar un efecte advers sobre la salut si és present en un aliment.
. Exemples: perills biològics (anisakis, listèria monocitògena, salmonel·la); perills químics (bisfenol A, dioxines, nanoplàstics); perills físics (cos estrany, radiació ionitzant)
. L'equivalent castellà és un peligro alimentario; el francès, un danger alimentaire, i l'anglès, a foodborne hazard (amb la variant food-borne hazard).
- Un risc alimentari és la probabilitat que es produeixi un efecte advers sobre la salut com a conseqüència de l'exposició a un perill alimentari.
. L'equivalent castellà és un riesgo alimentario; el francès, un risque alimentaire, i l'anglès, a food risk.
Note
- 1. Tots aquests termes pertanyen a l'àmbit de la seguretat alimentària, que és la qualitat d'un aliment de garantir que no pot causar cap dany al consumidor si es prepara o es consumeix d'acord amb l'ús a què està destinat.
- 2. Podeu consultar les fitxes completes de al·lèrgia alimentària, intolerància alimentària, toxiinfecció alimentària, intoxicació alimentària, infecció alimentària, perill alimentari i risc alimentari i també el document de criteri original, A l'estiu, us refresquem alguns termes de seguretat alimentària, en el web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/lestiu-us-refresquem-alguns-termes-seguretat-alimentaria).