Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

cava - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  cava, n m
  • ca  xampany, n m sin. compl.
  • es  cava
  • fr  cava

Definition
Vi escumós elaborat seguint el mètode de la Xampanya (França), a partir de vins obtinguts de ceps de les varietats macabeu, xarel·lo i parellada, els quals sofreixen una segona fermentació en la mateixa ampolla en què s'ha fet el tiratge. Ha de tenir una criança mínima de nou mesos, mitjançant el mètode champenoise. El cava, en destapar-ne l'ampolla, produeix escuma o efervescència natural i persistent, a causa del seu contingut en diòxid de carboni dissolt en estat de sobresaturació. Aquesta denominació és la pròpia dels vins escumosos elaborats a Espanya, per diferenciar-los del xampany francès, tot i que el cava s'ha anomenat sempre xampany. Com a denominació d'origen, el cava té una zona de producció integrada per 160 municipis ubicats en set comunitats autònomes, dels quals 136 són a Catalunya, on destaca Sant Sadurní d'Anoia, que elabora més del 75% dels 200 milions d'ampolles anuals.