Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

escalivada - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  escalivada, n f

Definition
Hortalisses cuites al caliu: albergínies, cebes, pebrots i tomàquets, que es posen al caliu de carbó o de brases vegetals i formen una escalivada completa, encara que alguns prescindeixen de les cebes i dels tomàquets. En tot cas, cal tenir pressent que l'albergínia requereix una calor brutal i poca estona al foc perquè sigui sucosa, mentre que la resta s'han d'escalivar amb poc foc i amb paciència. Una vegada cuits els ingredients, pelats, netejats (mai rentats), s'esbocinen a tires, els pebrots i les albergínies, i a grills i trossets, les cebes i els tomàquets. Una operació que es fa amb els dits sense cap estri, com una esqueixada de bacallà. Assaonat amb oli, vinagre, alls crus picats i tàperes, formen un excel·lent entremès o un magnífic acompanyament de carn a la brasa, d'aviram rostit, fins i tot, de peix o de bacallà fregit. Plat català per excel·lència. No té traducció en cap llengua.