raclette du Valais [fr]
raclette du Valais [fr]
Formatges del món
- ca raclette du Valais [fr], n m
- es raclette du Valais, n m
- fr raclette du Valais, n m
- en raclette du Valais, n
Formatges del món
Definició
Formatge fet de llet de vaca crua o pasteuritzada, gras, de pasta semidura, madurat durant un mínim de tres mesos, amb una capacitat excel·lent de fondre's, originari del cantó suís del Valais.
ragusà
ragusà
Formatges del món
- ca ragusà, n m
- es ragusano, n m
- fr ragusano, n m
- it cacio ragusano, n m
- en Ragusano, n
Formatges del món
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, madurat durant un període de tres a divuit mesos, amb una crosta que es va endurint amb el temps, amb gust ric i afruitat, originari de la ciutat siciliana de Ragusa.
raspament
raspament
Procés d'elaboració del formatge
- ca raspament, n m
- fr brossage, n m
- fr revirage, n m
- en mould scraping, n
- en raclage, n
Procés d'elaboració del formatge
Definició
Operació consistent a raspallar el formatge per tal de treure el florit de la superfície.
ratllador de formatge
ratllador de formatge
Estris per al consum de formatge
- ca ratlladora de formatge, n f
- ca ratllador de formatge, n m sin. compl.
- es rallador de queso, n m
- fr râpe à fromage, n f
- en cheese grater, n
Estris per al consum de formatge
Definició
Làmina acanalada, generalment d'acer inoxidable, amb forats de vores alçades i tallants emprada per a ratllar formatge.
Nota
- Hi ha diferents tipus de ratlladores de formatge: la ratlladora de trama dentada en forma d'estel, per a obtenir un granulat fi, adequada per a formatges de pasta dura i poc greix; la ratlladora de trama petita i recta, per a obtenir fils de formatge fins, adequada per a formatges molt tous, i la ratlladora de trama grossa, per a obtenir fils gruixuts de formatge, adequada per a formatges semiconsistents.
ratlladora de formatge
ratlladora de formatge
Estris per al consum de formatge
- ca ratlladora de formatge, n f
- ca ratllador de formatge, n m sin. compl.
- es rallador de queso, n m
- fr râpe à fromage, n f
- en cheese grater, n
Estris per al consum de formatge
Definició
Làmina acanalada, generalment d'acer inoxidable, amb forats de vores alçades i tallants emprada per a ratllar formatge.
Nota
- Hi ha diferents tipus de ratlladores de formatge: la ratlladora de trama dentada en forma d'estel, per a obtenir un granulat fi, adequada per a formatges de pasta dura i poc greix; la ratlladora de trama petita i recta, per a obtenir fils de formatge fins, adequada per a formatges molt tous, i la ratlladora de trama grossa, per a obtenir fils gruixuts de formatge, adequada per a formatges semiconsistents.
recuit
recuit
Formatges del món > Formatges dels Països Catalans
- ca recuit, n m
- ca colada, n f sin. compl.
- ca quallada, n f sin. compl.
Formatges del món > Formatges dels Països Catalans
Definició
Formatge fresc, fet amb llet pasteuritzada d'ovella o de cabra quallada amb herbacol, dens, ple, gras al paladar, que es desfà a la boca, amb tocs fumats i recremats.
Nota
- 1. Modernament, es fa servir llet de vaca, menys densa i menys grassa que la d'ovella, i quall animal, de manera que el resultat és menys gustós.
- 2. S'elabora recuit des de l'Empordà fins a la Garrotxa i cap a les Guilleries; quallada, al Pallars, i colada, als Ports.
rentat de la crosta
rentat de la crosta
Procés d'elaboració del formatge
- ca rentat de la crosta, n m
- es lavado de corteza, n m
- fr lavage de la croûte, n m
- en rind wash, n
Procés d'elaboració del formatge
Definició
Operació consistent a fregar la crosta d'un formatge amb salmorra, cervesa, alcohol o bacteris o altres microorganismes per afavorir que s'hi desenvolupi flora microbiana que li doni aspecte i aroma.
Nota
- El rentat de la crosta es duu a terme durant el procés de maduració.
rentat de la pasta
rentat de la pasta
Procés d'elaboració del formatge
- ca rentat de la pasta, n m
- es lavado de la masa, n m
- fr délactosage, n m
- en lactose removal, n
Procés d'elaboració del formatge
Definició
Operació consistent a eliminar una part del xerigot de la quallada ja tallada i afegir aproximadament la mateixa quantitat d'aigua a la mateixa temperatura del xerigot per tal de reduir-ne la lactosa i evitar una acidificació excessiva.
Nota
- El rentat de la pasta és un dels passos del tractament de la quallada.
rocafort
rocafort
Formatges del món
- ca rocafort, n m
- es roquefort, n m
- fr roquefort, n m
- en Roquefort, n
- de Roquefort, n m
Formatges del món
Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta no premsada ni cuita, ferma i mantegosa, de color blanc groguenc, plena de floridures de color verdós, de gust fort una mica salat, originari de la vila de Rocafort.
roncal
roncal
Formatges del món
- ca roncal, n m
- es roncal, n m
- fr fromage de Roncal, n m
- en Roncal, n
Formatges del món
Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta dura cuita, premsada en motlles de fusta, salat exteriorment i madurat uns quants dies.
Nota
- El roncal és originari de la vall navarresa del Roncal.