Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

mesclar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  mesclar, v tr
  • es  mezclar
  • fr  mélanger

Definició
Reunir diversos ingredients sòlids o líquids en un estri de preparació i barrejar-los per formar un aparell, una pasta, una amanida. La mescla es realitza, segons el cas, a mà, amb l'ajuda d'un instrument adient, o a màquina. Si es tracta d'afegir elements batuts a una preparació, s'ha de mesclar delicadament amb l'ajuda d'una espàtula de fusta per tallar la pasta tot conservant en la preparació tota la seva lleugeresa. Contràriament, certes mescles es fan "grollerament" per guardar una certa textura de la preparació (farciments, terrines). La velocitat amb què es barregen els ingredients i la naturalesa del recipient emprat juguen igualment un paper important: allioli, maionesa, sucre, fruita cuita, etc.