mestre-sala mestra-sala
mestre-sala mestra-sala
- ca mestre-sala mestra-sala, n m, f
- ca maître [fr], n m, f sin. compl.
- es maestre sala
- es mayordomo
- fr maître d'hôtel
- fr majordome
Definició
Persona que, en els grans restaurants, vestida amb frac negre o esmòquing, dirigeix el servei del menjador, cosa que exigeix unes qualitats d'autoritat, de cortesia i de gestió. Té a les seves ordres diversos caps de rengle que, al seu torn, manen els cambrers. El mestre-sala ha de vigilar la marxa general del servei i, per consegüent, conèixer molt bé la cuina i el celler. Algunes vegades acaba certes preparacions davant dels clients. Endemés, interpreta amb diplomàcia el paper de conseller, sobretot en l'elecció dels vins, la composició dels menús i l'explicació de les especialitats. D'altra part, ha de ser capaç de mantenir les bones relacions entre el menjador (on és amo i senyor) i les cuines, on el cap de cuina és el rei, perquè de vegades s'estableix un cert antagonisme entre aquests dos mons, diferents i complementaris.