El TERMCAT publica una nova actualització del Lèxic d’additius alimentaris

imatge de la capçalera del diccionari

Ja es pot consultar en línia el Lèxic d'additius alimentaris ampliat amb les novetats relatives a additius alimentaris que han fet públiques les autoritats europees competents en la matèria al llarg de 2023. Concretament, aquesta actualització inclou els darrers additius autoritzats per a l’ús en aliments (carbòmer, glucòsids d’esteviol glucosilats, vinagre amortit), i també explicita, mitjançant una nota, la condició de retirats de tots aquells que la Unió Europea ha exclòs de la llista oficial d’additius autoritzats (és el cas de tartrat d’estearoïl).

El Lèxic d’additius alimentaris és un recull de més de quatre-cents termes elaborat pel TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb l’assessorament científic de l’Associació de Fabricants i Comercialitzadors d'Additius i Complements Alimentaris (AFCA) en les primeres fases del projecte. Per a aquesta actualització, s’ha comptat amb l’assessorament d’especialistes de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i d’experts en nutrició i bromatologia.

Els termes es poden consultar a partir de les denominacions en català, en castellà, en francès i en anglès, i també a partir de les principals classes funcionals respectives i del número E que identifica cada additiu alimentari de manera inequívoca. Així mateix, els additius alimentaris autoritzats al llarg de 2023 es poden consultar separadament en l'apartat “Noves incorporacions” del diccionari.

En la pàgina de presentació d’aquest lèxic també es pot accedir al material gràfic que ofereix el TERMCAT per a complementar la difusió de la terminologia dels additius alimentaris: tres infografies interactives que tracten respectivament del concepte de additiu alimentari, de la tipologia de les classes funcionals i el concepte de número E i, finalment, de les malalties transmeses per aliments. També s’hi pot trobar un enllaç directe al Diccionari de seguretat alimentària, elaborat conjuntament pel Departament de Salut i el TERMCAT.

Tots aquests recursos terminològics s’emmarquen en la col·laboració que, des de fa anys, mantenen el TERMCAT i el Departament de Salut, que ha permès la difusió i l’estudi de la terminologia relacionada amb les ciències de l’alimentació i de la salut i la publicació de diversos diccionaris.

El Lèxic d’additius alimentaris forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.