Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Diccionari dels mamífers del món

Diccionari dels mamífers del món - Presentación

© Autoria: Fundació Barcelona Zoo; TERMCAT, Centre de Terminologia
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2023
Amb la col·laboració de: Museu de Ciències Naturals de Granollers

 

En memòria de Rafel Cebrian

El Diccionari dels mamífers del món vol posar a l’abast dels usuaris 6.792 termes relatius a les espècies de mamífers de tot el món, classificades en 27 ordres i 162 famílies. L’ordenació temàtica, encapçalada d’un codi numèric, segueix la classificació sistemàtica, d’acord amb la història evolutiva dels ordres i les famílies. En aquesta primera actualització del que serà l’obra final, actualment en curs de revisió, es presenten 2.230 termes corresponents a les espècies de mamífers de 105 famílies pertanyents a 24 ordres. En el document Arbre de camp es pot consultar la classificació taxonòmica completa d’aquesta classe de vertebrats.

L’obra, fruit de la iniciativa i el treball inicial de l’especialista impulsor d’aquest projecte, Rafel Cebrian († 2021), s’ha elaborat sota la coordinació científica d’Àlex Mascarell i en col·laboració amb altres experts del Zoo de Barcelona i del Museu de Ciències Naturals de Granollers que han dut a terme la compleció i la revisió conceptual de la nomenclatura catalana, i que s’esmenten en el document Equip de treball.

Per a l’elaboració del diccionari s’ha pres com a corpus de partida la nomenclatura que figura a l’obra Illustrated Checklist of the Mammals of the World, editada per Connor J. Burgin, Don E. Wilson, Russell A. Mittermeier, Anthony B. Rylands, Thomas E. Lacher & Wes Sechrest, i publicada per Lynx Edicions l’any 2019.

Un bon nombre de denominacions catalanes són de nova creació i han estat proposades seguint els diversos criteris lingüístics per a la denominació catalana d’animals, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan encarregat de la normalització terminològica en català. Aquests criteris han permès treballar, amb sistematicitat, coherència i uniformitat sobre el corpus català de partida proposat pels especialistes.

Cada fitxa terminològica inclou una denominació comuna catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. Quan s’ha cregut convenient, les fitxes també inclouen notes amb més informació relativa al terme (sobre espècies extintes, sobre epònims o topònims que formen part del nom específic de les denominacions catalanes d’algunes espècies, etc.).

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Presentació
Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

Material complementari:

Infografia: Un món de mamífers

Un món de mamífers

 

Autoria:

Fundació Zoo de Barcelona                    TERMCAT

 

Edició:

TERMCAT

 

 Amb la col·laboració de:

Logo Museu Ciències Granollers

 

Citació bibliogràfica recomanada:
FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels mamífers del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/317>

 

Última actualización: 22-02-2024